De Dag #257: ‘De katholieke kerk is een criminele organisatie’

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

“Je weet niet wat je overkomt. Je houdt je mond.” De nu 74-jarige Theo Bruyns werd rond zijn twaalfde levensjaar verkracht in het seminarie, de kerkelijke opleiding. Het slachtoffer van seksueel misbruik heeft daarom aangifte gedaan tegen de rooms-katholieke kerk en de paus.

Het is geen incident, vertelt Bruyns in podcast De Dag. “Dit speelt al eeuwen. Het is georganiseerde misdaad.” Van de uitspraak “Wir haben es nicht gewußt” van kardinaal Simonis kreeg hij dan ook de kriebels. “Iedereen heeft het altijd geweten.”

Nieuwsuur-verslaggever Marijn Duintjer Tebbens, die tijdens de wereldjongerendagen in Panama met de paus meereisde, denkt dat Franciscus de kwestie heeft onderschat. “De wil om het aan te pakken is er wel, maar hij stuit binnen de muren van het Vaticaan op weerstand.”

One thought on “
De Dag #257: ‘De katholieke kerk is een criminele organisatie’

  1. L.S.
    Buitengewoon moeilijk voor de Paus om recht te doen aan slachtoffers van seksueel misbruik. De regels die de Kerk zelf heeft opgesteld, n.l. het vertrouwelijk afhandelen van deze zaken binnen de Kerk, conflicteren met het strafrecht zoals dat geldt in de burgermaatschappij. Immers, zodra er kennis bestaat van strafbare feiten, hoort een burger politie of justitie in te schakelen. De Kerk is in wezen slachtoffer van haar eigen regels, ervan uitgaande dat de Kerk zich committeert aan de regels van de maatschappij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *